‘Falen is het nieuwe leren’: vier lessen over ondernemerschap

‘We wilden de tweede Google worden. Nu ben ik blij dat ik niet in de schuldsanering zit, zegt Stefan Fountain (36). Zijn ‘mislukte’ start-up is er een van vele. Negentig procent faalt in de eerste drie jaar.

Even een introductie van het woord start-up. Het gaat hier om kleine (tech)-bedrijfjes waar online een belangrijke rol speelt. Een start-up heeft een nieuw, innovatief idee en groeit door middel van verschillende investeringsrondes. Het idee is het liefst een tikje rebels en pakt een specifiek probleem aan. Anders gezegd: Een beginnende bakker is geen start-up, maar de omstreden taxi-service Uber is dat wel. Uber en soortgelijke bedrijven zijn momenteel waanzinnig populair onder investeerders. Maar het faalpercentage van start-ups ligt op een slordige negentig procent. Of dat falen dan zo erg is vertellen George Ankomah, Stefan Fountain en Lisanne Buik.